Zboża na szlakach kulinarnych i w piekarniach rzemieślniczych
Goście uczestniczący w wydarzeniu w dniu 19.05.2023 w ForestFlyBar[Bar u Leśnej Muszki] w Zaklikowie w ramach projektu „Zboża na szlakach kulinarnych i w piekarniach rzemieślniczych” finansowanych z funduszu promocji zbóż i przetworów zbożowych mieli możliwość wysłuchania preselekcji dwóch wybitnych expertów na temat historii i zalet stosowania w naszych kuchniach prastarych zbóż, które swoje korzenie mają u zarania dziejów.
Odmiany pradawne to takie zboża, które w ciągu ostatnich kilkuset lat nie zostały poddane żadnym modyfikacjom i krzyżowania. I na bazie właśnie takich zbóż oraz mąk całoziarnowych przygotowaliśmy dla naszych gości smakowitą ”ucztę”. Udowodniliśmy naszym gościom jak szerokie spektrum wykorzystania w kuchni mają pradawne zboża i mąki całoziarnowe. Jak na ich bazie można przygotować przepyszny żurek z rydzami, kaszę gryczaną z polędwiczkami i grzybami, przepyszną sałatkę z ziaren orkiszu (Trispa) z marynowanymi śliwkami jak również niesamowicie smaczny deser z pszenicy okrągłoziarnowej (Trispa) z owocami i bitą śmietaną. .
Goście mieli również okazję spróbować przepyszne wypiekane chleby i bułeczki przygotowane na bazie pradawnych zbóż. To było na nowo przypomnienie dla wielu gości smaków i zapachów wydobywających się z kuchni chleba i bułek z dzieciństwa.
Bardzo dziękujemy wszystkim przybyłym gościom za niezwykle miłą i sympatyczną atmosferę.
Bardzo dziękujemy koordynatorowi projektu Pani Elżbieta Chmiel za wiele cennych wskazówek, osobiste przybycie i nadzór nad prawidłowym przebiegiem tego wydarzenia.
Bardzo dziękujemy naszym expertów za wprowadzenie nas w magiczny świat historii pradawnych zbóż, a naszej załodze za przygotowanie tego wydarzenia.
Bardzo dziękujemy Dariusz Toczyski – Burmistrz Zaklikowa za udział wraz z małżonką w tym magicznym wydarzeniu.