
Żurawina leśna – dlaczego warto ją jeść?
· zawiera witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), C, E i K
· zawiera minerały: fosfor, jod, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo
· charakteryzuje się dużą zawartością flawonoidów chroniących przed rozwojem nowotworów
· zawiera cenny błonnik pokarmowy usprawniający pracę jelit i układu krwionośnego
· obniża poziom złego cholesterolu we krwi
· wpływa na opóźnienie procesów starzenia się skóry
· pozytywnie wpływa na pracę narządu wzroku
· wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
· ma działanie detoksykacyjne i lekko przeczyszczające
· wspomaga odchudzanie wpływając na przyśpieszenie przemiany materii
· spożywanie regularne owoców zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera
· zawarte w owocach proantocyjany działają zapobiegawczo a także wspomagająco przy infekcjach układu moczowego
· wspomaga rozpuszczanie kamieni nerkowych
· chroni dziąsła przed paradontozą a zęby przed odkładaniem się kamienia
· w 100g świeżych owoców znajduje się tylko 49 kcal
· w kosmetyce używa się oleju z pestek żurawin. który zawiera beta-karoten , wit. E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
W naszej ofercie znajdziesz żurawinę leśną świeżą a także mrożoną.